Menu

Rejtett történetek

Rejtett történetek

2018. október 6., 10.00

Műcsarnok
Kiállítási koncepció:
Németh András
Támogatók:
A Műcsarnokkal és a Magyar Művészeti Akadémiával közös program.

 

Jegyvásárlás a helyszínen, bővebb információ a helyszín honlapján.

Műcsarnok

Dózsa György út 37.
+36 1 460-7000

> i

Paul Schad-Rossa: Éden (részlet), 1899, Neue Galerie, Graz

Rejtett történetek

Az életreform-mozgalom és a művészetek

A sokszínű életreform-mozgalmak (irányuljanak azok táplálkozásra, testkultúrára vagy épp lakáskultúrára) közös jellemzője a modernizáció kritikus szemlélete, a természethez való visszatérés, az öngyógyítás, valamint az elveszett kozmikus teljesség és a spiritualitás keresése.
A Monarchia nagyvárosaiban – Bécsben, Prágában és Budapesten – a 19–20. század fordulóján megjelenő új értelmiség neves képviselői, fiatal írók, képzőművészek, zeneszerzők, filozófusok, természet- és társadalomtudósok gyakran maguk is követői, sőt terjesztői voltak a korabeli divatos önreformtörekvéseknek, illetve az ezekhez kapcsolódó ezoterikus, gnosztikus üdvtanoknak és társadalmi utópiáknak.
A mozgalom különböző irányzatainak bemutatása mellett a kiállítás kitekint a kor alkotóművészeinek az életreform-mozgalmakhoz fűződő „rejtett”, eddig részben feltáratlan kapcsolatára is: egyrészt az irányzatok különféle közösségeiben, illetve szellemi, vallási, spirituális, társadalmi reformmozgalmaiban betöltött aktív szerepükre, másrészt az innen érkező hatásra, amely műveikben, életmódjukban és világfelfogásukban is megnyilvánult. A Műcsarnok kiállítása a magyar közönség elől eddig rejtett történeteket tár fel.

A kiállítás megtekinthető október 6. és január 20. között.

Programok

© 2019 Müpa Budapest Nonprofit Kft. – BFTK Nonprofit Kft.
A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

A legtöbb weboldalhoz hasonlóan a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál honlapja is sütiket, valamint különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az „ELFOGADOM” gomb megnyomásával jóváhagyja. A sütik és kódok használatának tiltását itt teheti meg.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban talál.